Dieta przeciwzapalna- co jeść, a czego unikać?

Dieta przeciwzapalna- co jeść, a czego unikać?

Pewnie każdy spotkał się kiedyś z określeniem „stan zapalny w organiźmie”. Kiedy występuje on przewlekle wówczas może przyczyniać się do pojawiania się wielu chorób. Na czym więc polega dieta przeciwzapalna i dla kogo jest wskazana?

Co to jest stan zapalny?

Stan zapalny w organizmie to reakcja obronna organizmu na pojawiający się szkodliwy czynnik. Biorą w niej udział komórki układu odpornościowego oraz komórki tkanki łącznej. Ponadto niektóre białka krwi oraz naczynia krwionośne. W normalnych warunkach kiedy pojawia się stan zapalny to zostaje on samoczynnie wygaszony przez organizm. Kiedy jednak ten stan trwa długo, przyjmuje postać przewlekłą wówczas powoduje to wiele chorób w organizmie.

Dlaczego pojawia się stan zapalny w organizmie?

Stan zapalny pojawia się w momencie kiedy następują jakieś uszkodzenia np. oparzenia, urazy mechaniczne, niedokrwienie. Pojawia się również w momencie infekcji i stanowi wówczas element odporności. Wzrasta wówczas temperatura, zwiększa się przepływ krwi, wszystko po to aby szybko pozbyć się chorobotwórczych czynników. Czynnikami powodującymi stan zapalny mogą być ponadto substancje chemiczne, promieniowanie jonizujące, wirusy, grzyby, pasożyty.

Kiedy powstaje przewlekły stan zapalny?

Przewlekły stan zapalny pojawia się kiedy organizmowi nie udaje się zwalczyć czynnika, który niszczy tkanki. Organizm nie potrafi sobie poradzić i wówczas postrzega swoje własne tkanki jako przyczynę problemu.

Co przyczynia się do powstania stanu zapalnego?

  • stres
  • palenie papierosów
  • używki (alkohol!)
  • przyjmowanie niektórych leków
  • brak aktywności fizycznej
  • niewłaściwa dieta

Objawy stanu zapalnego:

  • gorączka, dreszcze
  • ocieplenie
  • ból
  • obrzęk
  • zaczerwienienie
  • osłabienie
  • bóle głowy
  • bóle mięśni
  • brak apetytu

Co zrobić kiedy pojawia się stan zapalny?

Najlepiej udać się do lekarza który zleci wykonanie odpowiednich badań np. OB (Odczyn Biernackiego) a także CRP (białko C- reaktywne). W razie potrzeby może zlecić inne dodatkowa badania. Po uzyskaniu wyników badań może wdrożyć odpowiednie leczenie. Kiedy pojawiają się stany zapalne warto wprowadzić odpowiednią dietę przeciwzapalną.  Jest to taki plan żywieniowy, którego zadaniem jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które będą sprzyjały zapobieganiu pojawiania się stanu zapalnego.

Dieta przeciwzapalna, jak wygląda?

  • zawiera produkty z odpowiednią ilością białka i węglowodanów
  • ogranicza białko zwierzęce na rzecz białka roślinnego
  • zawiera produkty z odpowiednią ilością błonnika
  • zawiera dużo warzyw minimum 4-5 porcji dziennie, surowych oraz gotowanych
  • zawiera owoce 3-4 porcje dziennie
  • bazuje na świeżych produktach,
  • zawiera rośliny strączkowe które są bogatym źródłem białka, składników mineralnych oraz błonnika (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica)
  • wyklucza produkty zawierające tłuszcze trans
  • zawiera dobre tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, awokado, pestki oraz nasiona
  • uwzględnia przyprawy mają działanie przeciwzapalne: kurkuma, imbir, szafran, goździki
  • zawiera ryby oraz owoce morza

Dieta przeciwzapalna wyklucza produkty z tłuszczami trans, niezdrowe przetworzone jedzenie, biały cukier, słodycze ze sklepu z cukrem, fast food.

Warto poszukać w Internecie gotowych jadłospisów z przykładami dań. Taką dietę indywidualnie może ułożyć również dietetyk, który szczegółowo wyjaśni jak powinna wyglądać taka dieta i będzie dodatkowo monitorował postępy w żywieniu pacjenta.

Dodaj komentarz